Digitalna web agencija

Medialive Blog

Korisne informacije o internetu i digitalnom poslovanju

Blog

Koji sustav za upravljanje sadržajem odabrati?

koji-sustav-za-upravljanje-sadrzajem-odabrati2
Bilo da trebate izraditi stranicu u obliku bloga, portala ili pak neke specifične namjene, pitanje koje ćete prvo postaviti je "Koji sustav za upravljanje sadržajem koristiti?". Najpoznatiji i naširoko rasprostranjeni open source sustavi za upravljanje sadržajem (CMS platforme) su: Joomla, Wordpress i Drupal. Svi oni temelje se na PHP-u i MySQL-u te nude širok spektar mogućnosti za korisnike i programere.

Kako bi vam malo olakšali odabir pokušali smo ove sustave usporediti na temelju složenosti instalacije, dostupnosti plugina i predložaka, jednostavnost njihovog korištenja i još mnogo toga. 

Postupak instalacije (trajanje i složenost)

Instalacija je prva stvar koju morate učiniti da bi uopće počeli koristiti bilo koji CMS, tako da ćemo prvo baciti pogled na ono što je potrebno za instaliranje tih alata.

Drupal
Mnogi smatraju da je Drupal najsloženiji od svih za instalaciju i korištenje, ali to jednostavno nije više istina. Drupal je evoluirao i proces je prilično jednostavan. Preuzmite datoteke s njihove web stranice, raspakirajte sadržaj i jednostavno ga smjestite u root mapu na svom serveru. Zatim joj pristupite iz vašeg web preglednika (Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Safari....). Od tog koraka pa nadalje softver radi sam za vas.

Ali ne zaboravite, morate sami kreirati bazu podataka za vaše Drupal stranice. Kada započnete postupak instalacije pri ruci će vam trebati korisničko ime i lozinka baze podataka.

Joomla
Joomla, baš kao i Drupal zahtijeva od vas unaprijed generiranu bazu podataka koju treba navesti tijekom instalacije. Proces instalacije i Joomle i Drupala je sličan, međutim Joomla nudi nekoliko dodatnih mogućnosti tijekom instalacije. Na primjer, možete odabrati hoće li vaša stranica biti odmah dostupna za javnost ili ne. Ako ste jedan od onih koji žele sve detaljno prvo urediti i pregledati ovo je savršena opcija za vas. Također, kao sigurnosna značajka, zahtijeva se uklanjanje instalacijske mape nakon samog procesa instalacije.

Wordpress
Wordpress traži iste informacije kao i druga dva spomenuta alata, ali to je lijepo skriveno iza dvije faze instalacije. Prvi dio je stvaranje config.php datoteke (koja sadrži sve informacije o bazi podataka, korisničko ime i lozinka baze podataka i drugo), a kada se stvori ta datoteka potreban je jedan klik za instalaciju Wordpressa. Ako već imate config.php datoteku spremnu (iz prethodne instalacije) nema potrebe za ovim korakom. Instalacijski postupak automatski traži datoteku i vodi vas na stvaranje config.php datoteke samo ako nije prisutna.

Sažetak
Instalacija sva tri CMS sustava je jednostavna i slična uz samo nekoliko primjetnih razlika. Instalacija Drupala djeluje pomalo poduža, dok Joomla nudi nekoliko dodatnih mogućnosti i ima sigurnosnu značajku brisanja instalacijske datoteke. Wordpress pak ima minimalno sučelje i relativno brz postupak, ali ne dopušta vam da konfigurirate puno tijekom instalacije. Međutim, svi oni trebaju osnovne informacije kao što su između ostalog naziv baze podataka, korisničko ime i lozinku.

Raspoloživost dodataka i predložaka

Ovo je još jedna bitna stavka pri odabiru CMS-a. Ne želite zaglaviti s CMS-om koji ima premalo dostupnih dodataka i predložaka. Ako ih pak ima previše onda je teško pronaći ono što želite i trebate. U svakom slučaju nemojte broj dostupnih dodataka uzeti kao jedino mjerilo, ali što ih više ima veća je vjerojatnost da ćete naći što tražite.

Drupal
U vrijeme pisanja ovog članka, službena stranica Drupala navodi da imaju 1332 raspoloživih templatea i 17.384 dodataka koji su dostupni za preuzimanje. To je prilično veliki broj. Međutim, njihova službena stranica je jedino mjesto na kojoj možete potražiti dodatke, teško ćete pronaći nešto za Drupal na drugim stranicama.

Joomla
Joomla službena web stranica navodi 7239 dostupnih dodataka, ali nema informacija o templateima. No postoje mnoge stranice specijalizirane za izradu gotovih predložaka koje imaju zavidan broj dostupnih templatea za Joomlu.

Wordpress
Ako uzmete u obzir samo brojeve, Wordpress definitivno osvaja ovu rundu. Sa 1.945 predložaka i 39.173 dodataka dostupnih na službenim stranicama sasvim jasno pokazuje moć zajednice Wordpressa. Čak i na drugim stranicama postoje mnoge teme i predlošci za Wordpress. Ovaj veliki broj također se pripisuje njegovoj popularnosti u odnosu na druga CMS rješenja.

Sažetak
Broj dodataka nije pokazatelj koliko je neki CMS dobar, nego samo pokazuje koliko je on popularan. Također, mnogi smatraju da Wordpress treba još više dodataka, jer osnovne CMS osobine ne podržavaju sve potrebno. Wordpress još mora prijeći veliki put od blogging alata do punopravnog CMS-a. Ali forum i tehnička podrška koja dolazi sa sustavom za upravljanje sadržajem je jednako važna. Uz veću zajednicu korisnika možete biti sigurni da, ako se sutra pojavi kakva sigurnosna rupa, biti će brzo otkrivena i isto tako brzo popravljena.

Jednostavnost korištenja

Ovo je još jedna važna činjenica svakog CMS-a. Sigurno već znate da CMS koji koristite ima mnoge mogućnosti, ali vrlo je vjerojatno da nećete imati vremena pročitati sve upute. Dakle, bitno je koliko ćete lako ili teško shvatiti stvari same po sebi.

Drupal
Drupal nudi neke vrlo važne značajke na jednostavnom i osnovnom korisničkom sučelju (UI). Nakon što se prijavite u administraciju, imate traku izbornika na vrhu, koji prikazuje sve bitne stavke vaše stranice. Tu je sadržaj izbornika, koji vam pokazuje popis svih sadržaja i komentara na vašoj stranice i omogućuje vam da upravljate njima. Ostali linkovi u izborniku su također vrlo intuitivni: Content, Structure, Appearance, Modules, Configuration, Reports. Sa samim nazivom se već može odrediti što se gdje nalazi.

Joomla
Kada se prijavite u administraciju Joomle prvi put vjerojatno ćete se osjećati pomalo izgubljeno. Jer postoji mnogo izbornika, vertikalnih i horizontalnih. I možda će vam se samo na prvi pogled učiniti teškim savladati. Kada malo bolje pogledate možete prepoznati da je izbornik na lijevoj strani samo zbirka važnih linkova iz glavnog menija na vrhu. Kao i kod Drupala, Joomla navodi sve bitno kao različite stavke izbornika, a ispod svake stavke padajući izbornik s više linkova. Sveukupno sučelje Joomla administracije je mnogo više uglađenije i profinjenije u odnosu na Drupal, a također pruža mnogo veću kontrolu nad samom web stranicom. U Joomli ćete pronaći puno buttona i linkova za isto odredište, što će zahtijevati da ipak s vremena na vrijeme bacite oko na dokumentaciju.

Wordpress
Wordpress je stvoren da bude jednostavan i lagan za korištenje. Sučelje je minimalno i koristi lako razumljive izraze, koji čine veliku razliku početnicima. Ovaj CMS je idealan za korisnike s malo ili nimalo tehničke pozadine, ili za male web stranice kojima su potrebne česte izmjene.

Sažetak
Jednostavnost Wordpress sučelja ne zahtijeva stručno osoblje da upravlja stranicom za vas. Ali, ako imate vremena i volje Joomla će vam biti puno, puno zanimljivija. Ona ima hrpu postavki i kontrola, koji vam omogućuju upravljanje stranice u većoj mjeri. Drupal također omogućuje isto, ali s jednostavnijim administrativnim sučeljem.

Prilagodba i nadogradnja

Mogućnost daljnje prilagodbe i nadogradnje CMS-a još je jedan važan faktor o kojem želite razmisliti prije nego što odlučite koju platformu koristiti. S vremenom, svakom CMS-u treba nadograditi sigurnost i funkcionalnost. Svakako ne želite zaglaviti sa sustavom koji je teško ažurirati ili održavati. Dakle, trebate se prilagoditi situaciji. Iako, prilagodba zahtijeva razinu tehničke stručnosti, korisničko iskustvo čini razliku. Idemo vidjeti koliko je lako ili teško prilagoditi i nadograditi ove sustave.


Drupal
Jedini način za nadogradnju instalacije Drupala je to učiniti ručno. Potrebno je napraviti backup stare datoteke i podataka, instalirati najnoviji Drupal paket, i zamijeniti sve stare datoteke osim mape koja sadrži teme i druge podatke. To može zvučati kao težak zadatak za nekoga novog u ovom poslu. Uvijek postoji određeni rizik gubitka podataka, osim ako ste stručnjak ili ste unajmili stručnu pomoć. I naravno da bi prilagodili izgled stranice, morati ćete opet instalirati novi plugin koji vam omogućuje uređivanje.

Joomla
Joomla podržava nadogradnju jezgre iz administracije. Svaki put kad se prijavite u administraciju vaše Joomla web stranice dobivate obavijest o mogućim nadogradnjama svih dodataka i Joomle. Neki dodaci i komponente onemogućuju ovu metodu ažuriranja. Druga metoda je da ručno ažurirate datoteke. Uvijek, ali UVIJEK se sjetite napraviti prvo back up prije bilo kakvog pokušaja ažuriranja.

Wordpress
Wordpress kao i Joomla podržava online ažuriranja putem administracijskog sučelja. Wordpress vas obaviještava da su nova ažuriranja dostupna, te ako želite, dovoljno je samo kliknuti na ažuriranja i automatizam će odraditi svoje! Naravno, uvijek možete na dobar staromodni način ručno obaviti ažuriranja. Još jedna zanimljiva značajka je online uređivanje datoteka.

Sažetak

Svaki CMS ima svoje značajke, rekli bismo prednosti i mane. Wordpress je pobjednik za prilagodbu i nadogradnje i naravno količinom dodataka prednjači ispred svih drugih. Međutim niti jedan drugi CMS nije za odbaciti. Joomla ima značajke ažuriranja mnogo veće nego Drupal te je sustav koji u osnovi omogućuje mnogo više od Wordpressa. Što tek čini kada se ugrade neki dodaci.... Drupal pak ima i druge važne značajke koje ga čine vodećim CMS-om. Svi ovi sustavi imaju iznimno dobru podršku, tako da koji god odabrali uvijek će vam netko biti pri ruci i pomoći.

Koji god CMS sustav odabrali svakako je važno znati da morate redovito održavati CMS sustav i proširenja kako bi imali kvalitetnu i sigurnu web stranicu. Prepustite nama održavanje vaših web stranica.

Izrada web stranica u WordPressu

Opasnosti neželjene e-pošte
8 Najčešćih pogrešaka pri vođenju web trgovine

Povezani postovi

Od 2002. godine izrađujemo web stranice i web shopove. Kreiramo moderne internet stranice korištenjem naprednih web tehnologija i popularnih CMS sustava.
 
Javite nam se. Izraditi ćemo vam profesionalnu web stranicu i omogućiti vam kvalitetniju prisutnost na internetu.

5 out of 5 stars
Total Reviews : 80