Digitalna web agencija

Medialive Blog

Korisne informacije o internetu i digitalnom poslovanju

Blog

Domene

Internet domene - Medialive Blog

Domena je jedinstveni naziv kojim se identificira određena web stranica, na način da se domena prevede u IP adresu web stranice. Internet mreža se temelji na IP adresama, ali takav način označavanja web stranica za ljude nije pogodan, pa su osmišljene domene. Registracija domene je prvi i najbitniji korak prilikom izrade web stranice. Loše odabrana domena može negativno utjecati na količinu posjeta web stranici ili ju odmah osuditi na propast.

Hrvatske nacionalne domene

Svaka zemlja svijeta ima svoju nacionalnu domenu. Naša nacionalna domena je .hr domena, i njome upravlja CARNet (Hrvatske akademske i istraživačke mreže).

.hr domene se dijele u dvije kategorije, besplatne i naplatne .hr domene.

Svaki korisnik ima pravo na samo jednu besplatnu .hr domenu. Besplatnu domenu mogu registrirati:

• pravne osobe (trgovačka društva, udruge, političke stranke i ostale organizacije s pravnom osobnošću) registrirane u RH,
• fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostanu djelatnost u RH (obrtnici, umjetnici, liječnici i slično).

Kod besplatnih domena postoje određeni uvjeti koje domena mora ispuniti da bi bila registrirana putem CARNeta. Besplatne .hr domene registriraju korisnici samostalno, putem CARNet-a. Na vlasničku e-mail adresu koja je postavljena prilikom registracije će stizati obavijesti o isteku domene, te po potrebi poveznice za promjenu DNS zapisa ili podataka administrativne osobe.

Naplatne .hr domene mogu registrirati:

• pravne osobe (trgovačka društva, udruge, političke stranke i ostale organizacije s pravnom osobnošću) registrirane u RH,
• sve fizičke osobe u RH,
• strane pravne osobe koje imaju registriranu podružnicu u RH,
• pravne osobe s poslovnim nastankom u EU uz uporabu VAT/OIB broja.

Nema ograničenja u broju registracija naplatnih .hr domena tako da možete registrirati neograničen broj naplatnih .hr domena.

Osim besplatnih i naplatnih .hr domena, u Hrvatskoj možete registrirati i puno jeftiniju .com.hr te besplatnu .from.hr domenu.

Generičke domene i domene drugih država

Svaka domena ima ekstenziju (sufiks) koja govori kojoj Top Level Domeni (TLD) ona pripada. TLD je zadnji sufiks u samom nazivu, na primjer: www.google.com, www.example.com.hr.

Najpoznatija i najzastupljenija generička domena definitivno je ona s ekstenzijom .com. Osim nje, možete registrirati i .net, .org, .info ili .biz. Osim ovih standardnih domena, danas postoji puno novih generičkih domena dostupnih za registraciju poput .bike, .guru, .sexy, .agency, .hotel, .photos .web, .blog i druge. Cijenu ovih domena potrebno je dodatno provjeriti jer cijena njihove registracije može biti i nekoliko tisuća dolara za period od godinu dana.

Kakvu domenu registrirati

Kada vam se svidi neki naziv domene, prvo trebate provjeriti je li domena slobodna tj. da već nije ranije registrirana. Naziv domene trebao bi biti što kraći tako da bude lako pamtljiv.

U nazivu domene definitivno ubacite ime tvrtke ili ustanove, ime branda, ime usluge ili proizvoda, ime događaja ili ključnu riječ koja je bitna za vaše poslovanje. Izbjegavajte brojeve i previše minusa (crtica) jer oni će samo zakomplicirati stvar.

Što se tiče naplatnih .hr domena njih možete registrirati na jednu, dvije ili maksimalno 5 godina. Domene s ekstenzijom .com.hr možete registrirati na jednu, dvije, pet ili devet godina.

Besplatne domene potrebno je također registrirati i njih također treba svake godine produžiti, bez obzira što su besplatne. Domene treba obnoviti kada za to dođe vrijeme, to je najbolje napraviti prije datuma isteka domene. Za .hr domene nakon datuma isteka imate još 30 dana vremena da to učinite. Nakon toga se domena briše i postaje dostupna svima za registraciju.

Domene se mogu i transferirati, s jednog registra na drugi. Transfer .hr i .com.hr domena je besplatan, a domena i nakon transfera ostaje aktivna do datuma isteka domene.

Domene s ekstenzijom .hr i .com.hr je moguće obrisati prije njezinog isteka. To je moguće napraviti na način da se CARNetu pošalje potpisani zahtjev za brisanje domene ovjeren pečatom (u slučaju tvrtke).

Generičke domene ne mogu se brisati prije datuma njenog isteka. Ona Jednostavno istekne i nakon nekoliko mjeseci (ovisno od domene do domene) ona će ponovno biti slobodna za registraciju.

Detalje svih .hr domena možete provjeriti putem domene.hr stranice, unosom domene u polje za pretraživanje domena. Kod registracije domene pripazite da naziv domene ne sadrži naziv zaštićene robne marke.

Cijena domena

Cijena registracije hrvatskih nacionalnih domena se kreću od 50 kn godišnje za .com.hr domene pa sve do 625 kn godišnje za naplatne .hr domene. Cijene registracije međunarodnih komercijalnih domena su raznolike i razlikuju se od registra do registra. No, okvirno za registraciju .com domene ćete izdvojiti od 11 - 17 USD godišnje. Neke domene su mnogo skuplje.

Državljanima i poslovnim subjektima u Republici Hrvatskoj dostupna je i registracija .eu domene

Važno je i naglasiti da se većina popularnih međunarodnih komercijalnih domena može prodati. Ukoliko ste registrirali komercijalnu domenu i više vam nije potrebna možete ju prodati drugoj osobi ili tvrtki. Isto tako možete i kupiti već registriranu domenu ukoliko ju njen vlasnik prodaje.

Hrvatske nacionalne domene se ne mogu prodavati niti ustupiti drugim osobama.

Internet trgovina (web shop, web trgovina)
Kako do dobre web stranice

Povezani postovi

Od 2002. godine izrađujemo web stranice i web shopove. Kreiramo moderne internet stranice korištenjem naprednih web tehnologija i popularnih CMS sustava.
 
Javite nam se. Izraditi ćemo vam profesionalnu web stranicu i omogućiti vam kvalitetniju prisutnost na internetu.

5 out of 5 stars
Total Reviews : 80