E-mail računi često su na meti hakera i spamera koji šalju e-mail poruke koje mogu sadržavati zaražene privitke ili linkove.

Spamovi su postali jedan od glavnih problema za sve korisnike interneta. Spameri najčešće šalju e-poštu na spisak od milijun e-mail adresa i nadaju se da će barem mali broj čitatelja preuzeti privitak ili kliknuti na poveznicu u poruci. Spameri upućuju korisnika da otvore privitak koji se nalazi u e-pošti. Taj privitak je zločudan dokument koji preuzima virus na računalo, stoga su privitci koji se nalaze u mail-u ili linkovi opasni za otvaranje te vode na opasne web lokacije.


Ono što je posebno opasno su programi (virusi) koji dolaze u privitku e-poruke i vrlo ih je bitno znati prepoznati. Virusi se razlikuju od ostalih programa, njima imena završavaju nastavcima EXE, COM, PIF, SCR, VBS, SHS, CHM ili BAT. Oni mogu imati i neki od poznatih nastavaka npr. DOC, PDF, HTM, HTML, TXT, JPG, GIF... no iza tih nastavaka imaju i nastavke navedene u prethodnoj rečenici. Programe koji imaju nastavke EXE, COM, PIF, SCR, VBS, SHS, CHM ili BAT nikada nemojte pokretati a da prije toga ne skenirate najnovijom verzijom antivirusnog programa.


Budite oprezni prilikom klika na veze koje vode do web mjesta sa prevarama, međutim ukoliko kliknete na vezu, nemojte preuzeti ili pokrenuti potencijalno opasne datoteke. Također pripazite na moguću krađu identiteta.

Izbjegavanje neželjene e-pošte

- Provjerite pošiljatelja e-pošte prije otvaranja. Ukoliko niste sigurni u pošiljatelja nemojte otvarati sadržaj e-pošte. Čak i ako imate antivirus program, nemojte klikati na poveznice i nemojte otvarati priložene datoteke.

- Koristite najnoviju verziju antivirusnog programa. Omogućite automatsko ažuriranje softvera, jedino ažurirani sigurnosni program može zaštititi vaše računalo.

- Nikada ne odgovarajte na poruku za koju ste sigurni ili ju smatrate neželjenom porukom. Odmah obrišite takvu poruku.

- Provjerite sigurnost URL-a bez klikanja na njega. Ako u e-poruci primite sumnjivi URL pređite mišem preko njega te pogledajte donji lijevi kut vašeg web pretraživača. Trebao bi se prikazati pravi URL do kojeg ćete bit preusmjereni. Ako izgleda sumnjivo ili završava na .exe, .js or .zip, nemojte kliknuti na njega.

- Loš stil pisanja - Prvo što možete primijetiti je predmet i tekst poruke. Najčešće su pisani na engleskom jeziku. Također poruka može biti na vrlo lošem hrvatskom jeziku koje je najčešće automatski prevedena s engleskog jezika na nekom od on-line prevoditelja.

- Ukoliko se u e-poruci vrši pritisak da preuzmete nešto ili kliknete na neku poveznicu vjerojatno se radi o virusu.

Da biste se zaštitili od spamera:

- Nemojte unositi e-mail adrese koje koristite u poslovne svrhe, pri registriranju na razne portale, forume gdje se između nekih osobnih podataka traži i unos e-pošte.
- Prilikom slanja poruka na veći broj adresa stavljajte e-mail adrese u 'Bcc' polje što onemogućuje primateljima da vidi ostale mail adrese na koje je poruka poslana.
- ukoliko posjedujete e-mail adresu koju koristite za primanje mail-ova poslanih preko forma s vaše web stranice, obavezno koristite zaštitu za web formu (Captcha).


Budite oprezni prilikom otvaranja privitaka ili web linkova koje poruka sadrži. Ukoliko i malo posumnjate da se radi o virusu, nemojte otvarati privitke prije prethodne provjere.