Digitalna web agencija

Medialive Blog

Korisne informacije o internetu i digitalnom poslovanju

Blog

Sigurnost i održavanje web stranica

sigurnost-i-odravanje

Vjerojatno ste već shvatili važnost posjedovanja vlastite web stranice, no međutim shvaćate li važnost održavanja web stranice te koliko vremena ulažete u sigurnost i ažurnost vaše web stranice?

Održavanje web stranice podrazumijeva održavanje visokog stupnja sigurnosti web stranice te izradu sigurnosnih kopija baze podataka i sadržaja, nadograđivanje i brigu oko kompatibilnosti instaliranih dodataka te ažuriranje sadržaja web stranice.

Redovito održavanje web stranica važno je iz nekoliko razloga. Glavni razlog je sigurnost. U zadnje vrijeme dolazi do porasta hakiranih stranica koje nemaju tehničko održavanje, posebno su ranjivi CMS sustavi poput Wordpress-a i Joomle koji nisu redovno ažurirani. Da biste spriječili hakerske upade na web stranicu i zaštitili je od raznih sigurnosnih prijetnji potrebno je redovito ažuriranje CMS sustava i svih njegovih dodataka. Stranice koje sadrže ranjivosti, hakerima su lako iskoristive. Takve stranice slabo napreduju i u Google pretraživanjima, a jednostavnim održavanjem, odnosno ažuriranjem sustava, to je moguće izbjeći.

Obavezno napravite backup ili sigurnosnu kopiju web stranice. Nužno ga je napraviti prije instaliranja novije verzije CMS sustava. U slučaju da dođe do "rušenja" web stranice, izrada backupa će vas spasiti od gubitka podataka. Redovitom izradom backupa web stranice spriječite gubitke u slučaju hakiranja, neuspjele nadogradnje dodataka, napada virusa ili vlastite pogreške. Backup web stranice vam omogućuje vrlo brzo rješavanje problema.

Smanjite izloženost napada putem redovitog sigurnosnog scana web stranica. Nužno je redovito provjeravati sigurnost i zaštitu web stranice. Sigurnosni scan omogućuje otkrivanje i otklanjanje virusa, hakera, zlonamjernih programa i ostalih ranjivosti koje bi mogle donijeti probleme vašoj web stranici.

Svrha web stranice je da korisnik dobije sve relevantne informacije o vašem proizvodu/usluzi te se nameće činjenica da je redovito ažuriranje sadržaja na web stranici nužno. Dodavanje novih proizvoda i usluga, zamjena slika i sitne promjene dizajna je potrebno redovito provoditi kako bi web stranica ostala funkcionalna, ali i dobro pozicionirana na tražilicama. Povećajte kvalitetu svojih objava, prilagođavajte sadržaj web stranice, pišite nove objave. Ponekad je nekoj objavi potrebno oduzeti nepotrebne informacije i nadopuniti sadržaj najnovijim informacijama.

Svaka intervencija na web stranici u smislu poboljšanja uvijek je dobro došla, kao i briga o održavanju brzine web stranice ili njenoj sigurnosti, no kako bi sve bilo kako treba potrebno je brigu o web stranici prepustiti stručnjacima.

Ukoliko zanemarite održavanje web stranice, mogu se pojaviti određene negativne posljedice:

- nesigurnost web stranice
- olakšan hakerski napad
- duže vrijeme učitavanja
- slabija vidljivost web stranice na tražilicama zbog čega vas potencijalni kupci ne mogu pronaći
- korisnici se teško snalaze te vas zbog toga ne kontaktiraju ili ne kupe proizvod

Redovitim održavanjem web stranica vaša web stranica će dobiti na vrijednosti, biti će sigurna, funkcionalna i dobro pozicionirana te će korisničko iskustvo na njoj biti pozitivnije. Korisnici će steći dojam da se web stranica redovito osvježava, te da su informacije, usluge ili proizvodi koje putem nje nudite aktualne i vrijedne.

Osim toga stranice koje se redovito ažuriraju stječu bolju SEO vrijednost i bolju poziciju u Google pretraživanju, za razliku od onih na kojima mjesecima ili godinama nije napravljena nikakva promjena ili ažuriranja.

Dakle zaključujemo da održavanje web stranica utječe na posjećenost web stranice, SEO rezultate i općenito korisničko iskustvo posjetitelja. Održavana web stranica korisnicima šalje poruku o vašoj tvrtki. Loše održavanje web stranice s puno pogrešaka, zastarjelih informacija, url-ova koji ne vode nigdje, daje lošu sliku o vama i može dovesti do gubitaka u poslovanju.

Ukoliko klijent dođe na vašu web stranicu, a sadržaj se razletio, stranica se ne može učitati, slike se sporo učitavaju vjerojatno će otići na neku drugu web stranicu. No ako je sadržaj na web stranici ažuran, web stranica pravilno funkcionira i vaš trud se vidi, posjetitelji vaše web stranice će vjerojatno postati vaši klijenti.

Provjerite naše pakete održavanja web stranica

U ponudi za vas imamo 4 odlična paketa usluga za održavanje, ovisno o vašim potrebama i proračunu. Paketi uključuju usluge nadogradnje CMS-a i ekstenzija, backup-ove vaših stranica, popravak i uklanjanje bugova, čišćenje zaraženih web stranica, optimizacija rada web stranica, zaštita i sigurnost web stranica, povoljni, brzi i sigurni web hosting, te dodatne sate za unos sadržaja.

Kako pripremiti sadržaj za web stranicu?
Opasnosti neželjene e-pošte

Povezani postovi

Od 2002. godine izrađujemo web stranice i web shopove. Kreiramo moderne internet stranice korištenjem naprednih web tehnologija i popularnih CMS sustava.
 
Javite nam se. Izraditi ćemo vam profesionalnu web stranicu i omogućiti vam kvalitetniju prisutnost na internetu.

5 out of 5 stars
Total Reviews : 82