WordPress CMS

wordpress-medialive-blog

WordPress je besplatni CMS, otvorenog koda (eng. Open-source), namijenjen svima koji nemaju velika stručna znanja i iskustvo u kreiranju web stranica.

Najčešće je korištena CMS platforma na svijetu. Iako je prvi put pokrenut kao blogging platforma, WordPress se kasnije razvio u punokrvan CMS sustav. WordPress sada nudi sve potrebne značajke za stvaranje učinkovite internetske stranice za male i srednja tvrtke, a uz dodatne modifikacije i optimizaciju i za velike web projekte.

WordPress koristi više od 70 milijuna web stranice diljem svijeta, a preveden je na više od 40 jezika uključujući i na hrvatski jezik.

Jedna od najvažnijih značajki ovog sustava su brojne teme (mnoge od njih su besplatne) s kojima se može složiti vrhunska web stranica. Osim tema, WordPress zajednica svakodnevno radi na brojnim dodacima (pluginovima), kojima se može obogatiti web stranica i na taj način joj se mogu dodati razne funkcionalnosti (poput kontakt formulara, upitnika, kalendara, web shopa i slično). Također, većina novih tema podržava responsive dizajn koji omogućava prikaz stranice na pametnim telefonima i tabletima.

Njegova najveća prednost je njegova zajednica, odnosno velik broj korisnika diljem svijeta. Tisuće programera svakodnevno poboljšava rad WordPressa što se u praksi pokazalo jako uspješnim. Prednost WordPressa je i njegovo user friendly sučelje koje ne zahtjeva previše vremena na privikavanje. Dodavanje novog sadržaja, slika ili dokumenata je jednostavno i omogućuje vlasnicima web stranica samostalno ažuriranje istih.

WordPressom se vrlo lako uređuje i upravlja putem vašeg računala, laptopa, tableta, pa čak i mobitela. Uz Android i iOS aplikacije, vrlo je jednostavno prijaviti se i urediti potreban sadržaj.

WordPress također omogućuje dodavanje više korisnika koji imaju pristup CMS-u i uređivanju vaše web stranice, ukoliko je to potrebno. Pruža i dodatne mogućnosti, kao što su ograničenja za ostale korisnike, ukoliko želite ograničiti pristup određenim informacijama.

Open source CMS sustavi imaju svoje prednosti, ali i nedostatke. WordPress je često meta raznih hakera i botova. Veliki problem je i ogromna količina loših i nesigurnih dodataka (pluginova) koji su dostupni za instalaciju. Vaša je web stranica podložna napadima ako upotrebljavate nekvalitetne i nesigurne teme i dodatke.

Uvijek biste trebali koristiti samo provjerene pluginove i teme i nikada ne upotrebljavati hakirane dodatke i teme koje možete pronaći na raznim sumnjivim web stranicama ili forumima. Takvi dodaci često sadržavaju maliciozni kod pomoću kojeg haker dobija pristup vašoj web stranici.

Kao i svaki drugi softwer, WordPress je potrebno redovito ažurirati i nadograđivati kako bi vaša web stranica ostala sigurna i u dobroj formi.

Važnost održavanja web stranica
SEO Optimizacija web stranica

Povezani postovi

 

Komentari

Nitko još nije komentirao. Budi prvi koji će ostaviti komentar
Already Registered? Login Here
Gost
Nedjelja, 03 Srpanj 2022

Captcha slika